Home Δυτική αθήνα ΧΑΪΔΑΡΙ: ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ 4 ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ!
ΧΑΪΔΑΡΙ: ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ 4 ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ!

ΧΑΪΔΑΡΙ: ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ 4 ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ!

0
0

Μία ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου που σχετίζεται με την μοίρα της προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

 

 

 

Με αφορμή την εντολή απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο και την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών ως τα τέλη Ιουνίου, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες των κατοίκων του Χαϊδαρίου για παραχώρηση (πώληση) και της προβλήτας 4 για εμπορική και βιομηχανική χρήση.

 

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Χαϊδαρίου διεκδικεί να του αποδοθεί ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, η προβλήτα 4. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 202, ο Δήμος απέστειλε εξώδικο στην Εταιρία Διαχείρισης Ακινήτων ζητώντας να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη έκταση από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση των Ναυπηγείων.  Στην αντίθετη περίπτωση θα καταφύγει  ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας και τη διαφύλαξη και προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών της Δυτικής Αθήνας που προσβάλλονται από τις ενέργειες δημοπράτησης και πώλησης της ανωτέρω έκτασης. Ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ τελικά κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης προσφορών.
Όπως ανέφερε στην εξώδικη δήλωση ο Δήμος:

– Η απόδοση στον Δήμο της προβλήτας 4 είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πολίτες του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, για την τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστη η άλλοτε μαγευτική παραλία του Σκαραμαγκά από την εκεί εγκατάσταση των Ναυπηγείων.

– Από το χρόνο δημιουργίας του χώρου της προβλήτας 4, ΟΥΔΕΠΟΤΕ αυτή χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία του Ναυπηγείου.

– Η δημοπράτηση και η πώληση της επίμαχης προβλήτας 4 δεν είναι νόμιμη, καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου.

Ο διαγωνισμός του ΕΤΑΔ κηρύχθηκε τελικά άγονος, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και ο διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή του δημοσίου, καθώς υποβλήθηκε μόνο μία ανταγωνιστική προσφορά.

Αλλά οι δύο διαγωνισμοί επρόκειτο να επανακηρυχθούν, καθώς το ενδιαφέρον του εφοπλιστικού ομίλου παραμένει ενεργό, αφήνοντας υποσχέσεις για επενδύσεις που αγγίζουν το δισεκατομμύριο και για χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Χαϊδαρίου βλέπουν πως η προβλήτα 4 είναι ο μοναδικός εναπομείναντας διαθέσιμος χώρος για να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και γιατί όχι να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος αναψυχής για όλη τη Δυτική Αθήνα, που θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη.