Home Xαϊδάρι ΧΑΪΔΑΡΙ: ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
ΧΑΪΔΑΡΙ: ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

ΧΑΪΔΑΡΙ: ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

0
0

Τα σχέδια του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για παραγωγή ενέργειας από ενεργοποιημένο αέριο και αποθήκευσής του στο χώρο των ναυπηγείων έχουν προκαλέσει ξεσηκωμό των κατοίκων του Χαϊδαρίου

 

 

 

 

Η πρόθεση του νέου ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου της Dynacom να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο Χαϊδάρι με τους κατοίκους να βρίσκονται επί ποδός.

Οι τοπικοί σύλλογοι Κάτω Αφαίας, Άνω Αφαίας και Δαφνίου έχουν αναγάγει σε μείζων θέμα την αποκάλυψη ότι ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σχεδιάζει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας από υγροποιημένο αέριο και η αποθήκευσή του σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα προκαλέσουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση τόσο στο Χαιδάρι, όσο και στη Δυτική Αθήνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται:

«Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο 4949/2022 (ΦΕΚ 126 Α’/30.06.2022), σχετικά με το χωρικό καθεστώς των ακινήτων που εντάσσονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προβλέπονται πρόσθετες χρήσεις υψηλής όχλησης, μεταξύ των οποίων, εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που δε σχετίζονται με τις ναυπηγικές δραστηριότητες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συνολικότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης του Χαϊδαρίου και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Σύμφωνα με τον εγχώριο τύπο, στο πρόσφατο επίσημο ταξίδι του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, τον συνόδευσε ο κ. Γιώργος Προκοπίου της Dynacom και πλειοδότης του διαγωνισμού μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης των

Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά ( https :// www. cryptonomist. gr / giorgos – prokopiou – sto – mononews – epafes – stin – iaponia – me – stocho – monada – paragogis – energeias – sto – skaramagka /)

 

Οι δυνητικές επιπτώσεις των αναφερόμενων έργων αφορούν το φυσικό περιβάλλον (έδαφος, ατμόσφαιρα, οικοσυστήματα κλπ), αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον (κοινωνικά μεγέθη, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.).

 

Συνοπτικά αναφέρουμε τις κάτωθι επιπτώσεις:

 

  1. Η λειτουργία του Σταθμού Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου, με την αξιοποίηση φυσικού αερίου ως καύσιμο, συνεπάγεται την παραγωγή αερίων θερμοκηπίου (CO2) και έκλυσης μεθανίου, τόσο κατά τη φάση αεριοποίησης του LNG, όσο και κατά τη χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής.
  2. Κίνδυνοι που προκύπτουν από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια. Όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, ατυχήματα στα οποία υπήρχε μεγάλη ποσότητα LNG προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές [Μουζάκης, Γ. (2011). Μεγάλα Τεχνολογικά Ατυχήματα, Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης]. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2004 στο Βέλγιο, μετά από έκρηξη αγωγού που μετέφερε φυσικό αέριο από τερματικό σταθμό LNG, πέθαναν 24 άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα 132, ενώ πολύ σοβαρές ήταν οι ζημιές σε υποδομές στη γύρω περιοχή.
  3. Η τεράστια θερμική και ηχητική ρύπανση που προκαλείται από τους σταθμούς αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG.
  4. Υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της ευρύτερης περιοχής, η οποία βρίσκεται στον άξονα της Αρχαίας Ιεράς Οδού και προστατεύεται ως ιστορικός τόπος.
  5. Απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στη Θάλασσα, δίπλα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
  6. Όλα τα ανωτέρω, τελικά, έχουν ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας (σωματικής και ψυχικής) των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα των 650 παιδιών που φοιτούν σε σχολική μονάδα α’βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Αφαίας Σκαραμαγκά, καθώς και των Α.Μ.Ε.Α. παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που φιλοξενούνται σε 2 δομές στην ίδια περιοχή.

Ως μόνη και οριστική λύση θεωρούμε την ανάσχεση με κάθε μέσο της χρήσης της Προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραχώρηση του αιγιαλού για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας, μα πάνω από όλα για το μέλλον των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, στον υπόλοιπο χώρο, την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης πέρα από Ναυπηγεία.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι κάτοικοι του Δαφνίου και Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου και ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους τοπικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας, να προασπίσουν τα συμφέροντα της Δυτικής Αθήνας και τα δικαιώματα των κατοίκων της για ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση, αειφόρο ανάπτυξη και ευημερία

 

Δεσμευόμαστε απέναντι σας σεβόμενοι την ιδιωτικότητά σας και επαγρυπνώντας για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα θα τεθούν αποκλειστικά στην διάθεση των αρμόδιων αρχών για την επαλήθευση και πιστοποίηση του αριθμού έγκυρων δηλώσεων υποστήριξης που ελήφθησαν για τον παρόν αίτημα.

 

Όλοι οι υπογράφοντες που εμφαίνονται στο παρόν έντυπο διαθέτουν προσωπικούς αριθμούς ταυτότητας βεβαιώνουν ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι αληθείς και ότι έχουν υποστηρίξει το παρόν αίτημα μόνο μία φορά. Η σχετική αίτηση έχει κατατεθεί ηλεκτρονικά, χωρίς ηλεκτρονική υπογραφή, στο σύνδεσμο https://forms.gle/TKumE6A7mCiwCQ5ZA.

 

Με εκτίμηση

Οι τοπικοί Σύλλογοι

Εξωραϊστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου

Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αφαίας ΧαϊδαρίουΕξωραϊστικός, Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου ¨Ο Δαφναίος Απόλλων”

 

 

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο του mononews.gr  ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και άλλων έργων για την αξιοποίηση της έκτασης 750 στρεμμάτων του Σκαραμαγκά. Ο κ. Προκοπίου εξήγησε ότι η θέση του Σκαραμαγκά είναι ιδανική γιατί είναι κοντά  στη θάλασσα, κοντά στη Ρεβυθούσα, με την οποία συνδέεται με αγωγό, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων περνάει καλώδιο 150.000 Volt. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι όλα αυτά είναι ακόμη σε φάση μελετών και πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση του Σκαραμαγκά